Rozčarovaný Krumlov: Praha nenašla odvahu o epopeji ani jednat

Praha – Před pražským magistrátem na Mariánském náměstí se dnes na poklidné demonstraci sešla zhruba stovka odpůrců stěhování Slovanské epopeje, hlavně gymnazistů z Moravského Krumlova. Studenti s transparenty požadovali, aby dílo Alfonse Muchy zůstalo na jihu Moravy. Chtěli, aby o plánovaném stěhování jednalo pražské zastupitelstvo. Krátce před plánovaným začátkem jednání se všichni demonstranti přesunuli z náměstí do zasedací síně magistrátu, kde již předali kopii petice primátorovi Bohuslavu Svobodovi. Pražské zastupitelstvo ale o stěhování jednat odmítlo. Pracovníci pražské galerie navíc z Moravského Krumlova dnes odvezli dalších pět pláten.

Studenti v proslovu na schodech magistrátu vyzvali Prahu, aby od stěhování epopeje ustoupila. „Doufáme, že Praha toto volání vyslyší a nezachová se jako macecha,“ řekl jeden ze studentů, Vojtěch Jelínek. Nad hlavami studentů se objevily transparenty jako „Mucha není na prodej“. Demonstrace začala kolem osmé hodiny ranní.

Starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09), kterému zastupitelé umožnili vystoupit hned na začátku dnešního zasedání, požádal, aby Praha nechala dílo v Krumlově. „Žádáme zastupitele, aby zvážili rozhodnutí stěhovat Slovanskou epopej do provizorních podmínek ve Veletržním paláci,“ řekl starosta. Dílo by podle něj mělo zůstat na Moravě do doby, než pro něj hlavní město najde vhodné místo v Praze.

Tomáš Třetina, starosta Moravského Krumlova

„Slovanská epopej k nám historicky patří. My nijak nezpochybňujeme vlastnické právo hlavního města Prahy, jen ostře protestujeme proti stěhování do nevhodných podmínek provizoria ve Veletržním paláci. Chceme jen, aby Praha splnila své slovo, které dala Alfonsi Muchovi, a našla pro Slovanskou epopej trvalé prostory. Než je najde, nechť zůstane epopej u nás v Krumlově. My jsme dokázali, že se o ni umíme postarat, během padesáti roků je v naprosto perfektní kondici a klidně může u nás dalších padesát let zůstat.“

Program dnešního jednání pražského zastupitelstva byl kvůli sporům o další body schválen až po pěti hodinách, o epopeji zastupitelstvo jednat odmítlo. Po schválení programu byli pretestující viditelně rozčarovaní, rozhodnutí označili za projev arogance. „Praha nenašla odvahu o tom ani jednat. Musím si promyslet, co budeme dělat dál. Co si mám myslet o tom, že ve chvíli, kdy o tom má pražské zastupitelstvo jednat, tak jejich úředník stěhuje plátna z Krumlova? To je pro mě nepochopitelné,“ řekl zklamaný starosta Moravského Krumlova.

V Krumlově začalo balení dalších pláten

Na zámku v Moravském Krumlově dnes totiž mezitím začalo balení pláten Slovanské epopeje. Jak řekl ředitel Galerie hlavního města Prahy (GHMP) Milan Bufka, galeristé plátna navíjejí na válce, na kterých budou převezena. Kdy budou definitivně odvezena, nechtěl Bufka říct. Podle Třetiny ale již bylo dalších pět pláten odvezeno, informaci mu dali vědět „lidé z Moravského Krumlova“, řekl. Zjevně rozhořčený starosta podotkl, že takové jednání galerie považuje za pohrdání vedením města. „Pro mě to je naprosto nepochopitelné, jak toto mohli pražští vrcholní představitelé dopustit,“ poznamenal.

Před pražským magistrátem na Mariánském náměstí se 3. listopadu ráno na poklidné demonstraci sešla zhruba stovka odpůrců stěhování Slovanské epopeje.
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Pražský radní pro kulturu Lukáš Kaucký (ČSSD) zastupitelům i zástupcům Krumlova řekl, že epopej se po dvouleté výstavě, která má v prosinci začít v pražském Veletržním paláci, může na Moravu vrátit. Podmínkou je ale podle něj to, že krumlovský zámek, který nyní patří mezi nejohroženější památky, bude do té doby opraven.

Studenti nesli petici z Moravského Krumlova už od minulého pátku. Do štafetového pochodu se zapojilo sto lidí, trasa měřila 310 kilometrů. Petiční archy s 2 700 podpisy předali v podatelně pražského magistrátu už ve středu večer.

O budoucnosti epopeje se měsíce vedou ostré spory

Dílo tvořené dvaceti rozměrnými obrazy bylo přes půl století umístěno v Rytířském sále chátrajícího moravskokrumlovského zámku. Obrazy jsou majetkem Prahy. Pět z nich už rozhodnutím hlavního města bylo z Moravy odvezeno. V zámku zůstává zbytek, který byl až do uplynulé neděle vystaven pro veřejnost. Epopej tvoří obrazy s výjevy inspirovanými slovanskou mytologií a dějinami Čechů a Moravanů. Přáním autora bylo, aby pro epopej vznikl v Praze speciální pavilon, což se dosud nestalo.

Kde bude nakonec Slovanská epopej umístěna a vystavena, není zatím jasné. Posledním návrhem je Fantova budova hlavního nádraží. Odpůrci stěhování nabízejí jinou variantu. Podle nich lze krumlovský zámek opravit, expozici pro epopej zmodernizovat a rozšířit. „Pokud se Praha rozhodne, že trvalé podmínky budou ve Fantově kavárně, je to rozhodnutí hlavního města Prahy. Mně to přijde jen trošku zvláštní, umístit epopej mezi koleje a D1 do kavárny. Z mé strany mi to přijde jako neúcta k tomu dílu,“ dodává Třetina.