Pro lovce platí „suchý zákon“

Modrá (Uherskohradišťsko) – Lovná sezona začala. Nejen pro myslivce, ale i pro policisty, kteří je kontrolují. Dnes se na Slovácku zaměřili na zbraně, lovecká oprávnění a alkohol.

Modrá na Uherskohradišťsku, půl deváté ráno – třicítka myslivců se právě chystá na lov bažantů a zajíců. „Vážení páni myslivci, hosté, honci, vítám vás na prvním honě mysliveckého sdružení Háj Velehrad – Modrá,“ zahájil setkání jeden z honců. Všichni si však musí počkat, nejdříve je třeba se podrobit dechové zkoušce na alkohol a kontrole technického stavu zbraně a platnosti patřičných dokladů. Na pravidelné policejní kontroly jsou už ale zvyklí: „Jednou za čas je to potřeba, ale pokaždé to být nemusí. Já jsem nepil už týden.“

Reportáž Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)

Tentokrát byl test na alkohol u všech myslivců negativní, stejně dopadla i kontrola zbraní. Částečně také proto, že utajení akcí zpravidla končí příjezdem hlídky na první hon. V éře mobilních telefonů si myslivci informace o zátahu předávají velmi rychle. „Kontroly se provádějí zejména z preventivního hlediska, aby nedošlo v průběhu honu k nějakému zranění,“ uvedla mluvčí uherskohradišťské policie Milena Šabatová.

Dnešní zátah navíc jednoho hříšníka usvědčil, brzy ráno v nedalekých Tupesích myslivec nadýchal půl promile. Přišel o zbraň a čeká ho pokuta.