Severní Morava se dál dusí, na jihu už je vzduch čistý

Brno/Ostrava – V Moravskoslezském kraji stále zůstává špinavý vzduch. Koncentrace polétavého prachu se pořád pohybují až kolem dvojnásobku povolených limitů. Dnes ráno byla nejhorší situace v Bohumíně, kde místo 50 mikrogramů létalo v každém metru krychlovém vzduchu 152 mikrogamů prašných aerosolů. Naopak v Jihomoravském kraji krajský úřad odvolal signál smogu. Vzduch se pročistil, byť v Brně meteorologové ráno naměřili mírná překročení limitu. Přesto panují ve městě i celém kraji docela dobré rozptylové podmínky a jinak tomu nebude ani v nejbližších dnech.

Jihomoravský smogový signál je minulostí

V Brně nastala smogová situace v polovině minulého týdne, kdy si naměřené hodnoty nezadaly s těmi severomoravskými, když se koncentrace polétavého prachu ve vzduchu pohybovala až kolem 150 mikrogramů na metr krychlový. Krajský úřad vyhlásil tzv. signál upozornění ve čtvrtek. Potom se však situace zlepšovala, během víkendu už byla uspokojivá.

Přestože úřad už smogový signál odvolal, naměřili dnes ráno meteorologové na několika místech Brna nadlimitní hodnoty. Na Svatoplukově ulici v Brně-Židenicích dosáhla koncentrace prachu 59 mikrogramů, v Brně-středu hlásil Český hydrometeorologický ústav 67 mikrogramů. Čistý vzduch je naopak například u autobusového nádraží Zvonařka.

Zatímco v Brně a dalších jihomoravských městech už se dýchá lépe než na konci minulého týdne, v Moravskoslezském kraji koncentrace polétavého prachu ve vzduchu vůbec neklesají. Nic se nezmění ani v nejbližší budoucnosti. „Během dnešního dne nepředpokládáme významnější změnu celkové imisní situace, hodnoty průměrných čtyřiadvacetihodinových koncentrací prašného aerosolu se budou i nadále pohybovat nad hodnotou imisního limitu,“ uvedl hydrometeorologický ústav.

Moravskoslezský kraj stále má signál regulace

V regionu je třináct stanic, které měří koncentraci prachu ve vzduchu, ráno pouze jediná v Třinci ukázala hodnotu pod 50 mikrogramů na metr krychlový. Lehce nad limitem se pohybovala koncetrace ve Frýdku-Místku, zatímco na zbylých stanicích dosáhla koncetrace 89 až 152 mikrogramů.

Už sedmý den tak platí tzv. signál regulace, který – na rozdíl od signálu upozornění platného v minulých dnech na jižní Moravě – nařizuje průmyslovým podnikům dodržovat přísná ekologická opatření. Signál regulace lze odvolat nejdříve 24 hodin poté, co denní koncentrace na všech stanicích v oblasti klesnou pod 150 mikrogramů na metr krychlový. Navíc musí být taková prognóza, že se v nejbližší době rozptylové podmínky opět nezhorší.