Už i Olomouc má své Eurocentrum

Olomouc - Olomoucký kraj má své první Eurocentrum. Dnes ho v prostorách Univerzity Palackého slavnostně otevřeli zástupci Úřadu vlády a místní samosprávy. Lidé v něm zdarma mohou získat veškeré informace, které se týkají Evropské unie. Olomoucké Eurocentrum je v České republice v pořadí už osmým.

Studium, práce nebo cestování v zemích Evropské unie, možnost čerpání prostředků z evropských programů. Všechny tyto informace mohou zájemci od zítřejšího dne zjistit v olomouckém Eurocentru. Zřídil ho pro ně Úřad vlády spolu s Olomouckým krajem a Univerzitou Palackého.

„Eurocentrum chce pomoci hlavně v tom utřídění a organizaci informací o Evropské unii. Mělo by umožnit to, že dostane každý zájemce konkrétní jméno a telefon, kam se obrátit, kde mu bude otázka zodpovězena,” popisuje hlavní úkoly nově otevřeného Eurocentra vedoucí oddělení komunikačních nástrojů Úřadu vlády ČR Blanka Týřová. S otevřením centra je spokojen i zástupce hejtmana Pavel Horák: „Jakékoli informace kolem Evropské unie, zejména i s ohledem na dotační tituly, jsou pro nás nesmírně důležité.”

Provoz Eurocentra bude zajišťovat především Úřad vlády. Za jeho vybudování v Olomouci zaplatil 350 tisíc korun. Lidem nabízí kromě informačních letáků a odborných knih také bezplatné připojení na internetové zdroje o Evropské unii.

Olomoucké Eurocentrum je už v pořadí osmé, které Úřad vlády otevřel. Do konce letošního roku toto informační místo získají lidé také v dalších pěti krajských městech. A tím bude kompletně dokončena síť Eurocenter v České republice.