Začal jubilejní desátý ročník festivalu dokumentů

Jihlava - Lidé v centru Vysočiny žijí dokumentem. Včera večer tam začal jubilejní desátý ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava 2006. Logo ve tvaru trychtýře, slogan Myslet filmem a letos také hlavní motto festivalu dokumentů Nikdy nebylo líp. Promítá se pod otevřeným nebem v kontejnerech na ulici, ale hlavně ve dvou sálech - v kině Dukla a v Domě kultury.

„Desátý ročník MFDF v Jihlavě promítne více než sto dokumentárních filmů z celého světa, do Jihlavy se sjedou desítky významných, režisérů, tvůrců, producentů,” dodává ředitel festivalu Marek Hovorka.

V sobotu večer porota vybere nejlepší český dokument, nejlepší středoevropský film a letos poprvé i nejlepší světový dokument v nové kategorii Dobré dílo. O jejím vítězi rozhodne jediný porotce. „Letos to bude Filipínec Khavn de la Cruz, enfant terrible světového filmu,” upřesňuje Hovorka.

Jubilejní desátý ročník mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava 2006 nabízí projekce ve dvou sálech až do neděle 29. října.