Třešť: Hromadná stavba tradičních betlémů právě začíná

Jihlava - Třešť na Jihlavsku označují historici za betlemářské město. Každoročně se tam betlémy v rodinách začínají stavět právě na konci listopadu tak, aby na vánoce bylo vše hotovo.

Betlém po svém otci zdědil i Mojmír Štastný. Každoročně na konci listopadu vyráží do lesa a vybírá mech, který je nejdůležitějším živýmmateriálem pro jeho stavbu. Podle jeho slov se množství mechu liší podle velikosti betlému: „My jako doma máme betlém 4, 5 metrů. Tam toho padne víc.” Tím však příprava nekončí. „Musíme to tady celý vyklidit, přebudovat. Postaví se lešení ze dřeva a začnou se snášet z půdy různý pařezy,” dodává Mojmír Šťastný mladší.

V rodinách se teprve se stavbou začíná. Spolek přátel betlémů v Třešti už má ale hotovo. Ve městě je k vidění nejen největší Brožkův betlém, ale celá řada dalších betlémů a vyřezávaných figurek. „Jedna figurka trvá cirka asi 10 hodin, když je pěkná postava, aby to vypadalo tak, jak má, tak těch 10 hodin, zvířátko asi 4 až 5 hodin,” vysvětluje řezbář Evžen Hamták.

V Třešti každoročně staví betlémy ve 40 rodinách. Podle člena Spolku přátel betlému v Třešti Václava Dvořáka tu návštěvníci nenaleznou muzeum, ale živou tradici, která trvá už 220 let. Veřejnost může betlémy vidět od 25. prosince, a to zcela zdarma. Stačí jen zazvonit u označených domů.

Vydáno pod