Prostějov zaplatí pokutu kvůli výstavbě aquaparku

Prostějov - Město Prostějov dnes dostalo půlmilionovou pokutu od antimonopolního úřadu. Nelíbil se mu totiž postup radnice při zadávání zakázky na výstavbu městského oddechového a sportovního centra. Aquapark stavěla společnost Mi Pro Stav, kterou z 51 procent vlastní radnice. Investice přišla na více než 180 milionů korun.

Prostějovský aquapark vyrostl letos, a to za pouhé čtyři měsíce. Najdete v něm luxusní nerezové bazény, tobogán, skluzavku nebo například hřiště. Podle některých radních ho ale město vystavělo za nepřiměřené peníze a podle antimonopolního úřadu navíc na základě nekalé hospodářské soutěže. „Došlo k účelovému obejití zákona o zadávání veřejných zakázek tím, že město nevypsalo výběrové řízení,” doplňuje Martina Pecina.

Místo toho uzavřelo město majetkové partnerství se společností Mi Pro Stav, která zakázku realizovala. Radnice pak postupně odkupovala majetkový podíl ve společnosti. Právě díky tomuto postupu teď musí město čelit pokutě. „Pro nás je to účelové obcházení našeho zákona a proto jsme zvolili relativně velkou pokutu na naše poměry,” dodává Pecina.

Aquapark se tak prostějovské radnici prodraží ještě o půl milionu korun. Symbolickou pokutu 10 tisíc dostala od antimonopolního úřadu také společnost Mi Pros Stav. Starosta města Jan Tesař se nechtěl k pokutě příliš vyjadřovat, čeká prý teprve na písemné vyjádření úřadu, které je pro něj směrodatné.

Půlmilionová pokuta je jedna z největších, jakou kdy antimonopolní úřad obci či městu uložil. Je podle jeho předsedy Martina Peciny na místě. Tak závažné porušení zákona totiž podle něj řeší jen mimořádně.

Vydáno pod