Skončí kaly z ostravských lagun v kotlích elektrárny?

Ostrava - 200 000 tun ropných kalů a přes půl milionu tun znečištěné zeminy. To jsou ostravské laguny. Patří k největším ekologickým zátěžím v republice a obyvatele trápí zápachem téměř 20 let. Ostravanům teď vyvstala naděje na zlepšení. Vysoká škola báňská a Elektrárna v Dětmarovicích vyzkoušely spalování kontaminovaného odpadu v kotlích elektrárny.

Přípravy na zkoušku, která měla zjistit, jestli elektrárna dokáže odpad z lagun ekologicky zpracovat, trvaly téměř rok. Dnes Bohumír Čech ze strojní fakulty Vysoké školy báňské shrnuje: „Máme za sebou mlecí zkoušku, která měla ověřit a prokázat průchodnost tohoto materiálu přes technologii elektrárny.“ „Bude následovat tzv. spalovací zkouška, která již určí, zda bude možné látky v podobě alternativního paliva spalovat v elektrárně,“ popisuje další harmonogram experimentu mluvčí Skupiny ČEZ Alice Lutišanová.

Na průběh zkoušek dohlížela také Krajská hygienická stanice, Krajský úřad a Zdravotní ústav v Ostravě. V okolí elektrárny odebírali hygienici i vzorky nejzávažnějších vytipovaných škodlivin, které se mohou uvolnit do ovzduší, uvedl pro ČT Jiří Urbanec z Krajská hygienická stanice.

Podle prvních výsledků se kvalita pracovního prostředí v elektrárně nezmění. Odborníci teď zjišťují, jestli spalování odpadů nezhorší ovzduší v okolí. Počkat musejí i na studii ministerstva životního prostředí.

Mimořádnou vládní zakázku na vyčištění lagun za zhruba 3 mld korun získalo před 3 lety Sdružení Čistá Ostrava. Hlavní část lagun má být vyčištěna v roce 2010. „Technologii, kterou budeme používat na odtěžování kalů, jsme zvolili takovou, aby to bylo odtěženo v co nejkratší době a obyvatele, kteří bydlí v okolí těch lagun, to obtěžovalo co nejméně,“ říká o plánech sdružení tiskový mluvčí GEOSAN GROUP a člen Sdružení Čistá Ostrava Martin Poláček.

Pokud testy spalování dopadnou dobře, potrvá podle odborníků odstranění ekologii zatěžujícího materiálu 2 až 3 roky.