Lavinoví psi cvičili beze sněhu

Jeseník - Dvě desítky členů Horské služby z celé České republiky se speciálně vycvičenými lavinovými psy se v těchto dnech připravují na zimní sezonu. Na Ramzovském sedle v Jeseníkách celý týden procvičují záchranu či hledání osob v těžko přístupném terénu.

Záchranáři z Jeseníků, Krkonoš, Orlických a Krušných hor se každoročně sjíždějí na Ramzovské sedlo v Jeseníkách, aby se spolu se svými psy připravili na zimní sezonu. Během týdne se jejich čtyřnozí společníci mají připravit na práci ve sněhu. „Většinou je tady už sníh, je to příprava pro lavinové psy, aby se zaktivovali, aby si zopakovali návyky při vyhledávání v lavinách, aby byli připraveni na zimní sezonu,“ popisuje účel cvičení šéfpsovod Horské služby ČR Karel Novák.

Protože v Jeseníkách zatím není sníh, psovodi cvičili zejména plošné vyhledávání pohřešovaných osob v těžko přístupném terénu. Na jejich dopravu použili záchranáři i vrtulník. „V nesnadném horském terénu nemůže vrtulník mnohdy přistát, takže používáme různé způsoby přepravy z vrtulníku na zem: buď palubním jeřábem nebo pomocí podvěsu nebo slaňováním,“ vysvětluje šéfpsovod Novák.

Význam psů pro horskou službu vyzdvihuje psovod Jaroslav Tejnský z HS Jeseník: „Psi jsou přivoláváni na každou pátrací akci, ať je to v zimě nebo v létě.“ Horská služba v Jeseníkách zasahuje každý rok se psy při 5 až 10 pátracích akcích.