ČEZ chce u Dukovan vybudovat větrné elektrárny, obce nesouhlasí

Jižní Morava - Největší větrný park elektráren v Česku chce vybudovat společnost ČEZ u jaderné elektrárny Dukovany. Náklady odhaduje společnost ČEZ na 2,5 miliardy korun. Obcím v okolí elektrárny se ale výstavba větrníků nelíbí.

Společnost ČEZ plánuje v několika etapách poblíž Rouchovan, Slavětína a Dukovan vystavět 39 větrných elektráren. „Přípravné práce jsou naplánovány na rok 2007 a 2008 a realizace na rok 2009 až 2011,” uvedl mluvčí Skupiny ČEZ pro východní Čechy Jiří Kosina.

Sto pět metrů vysoké stožáry s průměrem rotoru až sto metrů ale místní lidé v blízkosti domů nechtějí. A to i přesto, že elektrárenská společnost nabízí obcím každoročně peníze do obecních pokladen. Podle Kosiny to je částka sto tisíc korun ročně za jednu větrnou elektrárnu. „Obec naší velikosti by neměla hledět na peníze a stavět na tom jestli ano nebo ne, ale jak to bude ovlivňovat život občanů v naší v obci,” myslí si starosta Rouchovan Vladimír Černý. „Petiční výbor sbírá podpisy občanů proti a výsledky ještě neznáme, ale dá se předpokládat, že většina občanů bude proti,” uvedl starosta Dukovan Miloš Kučera.

V katastru každé obce má stát 10 větrných elektráren. ČEZ očekává konečné rozhodnutí obcí do konce března. Starostové obcí v okolí Dukovan se shodují, že musí najít společný plán. Jedině tak mohou se společností ČEZ vyjednávat. První schůzka se uskuteční 20. února.