Kompletní oprava restaurace na ostravské radnici je u konce

Kompletní rekonstrukce restaurace v budově ostravské Nové radnice je u konce. Radní už vědí i to, komu svěří její provoz. Bude to městská společnost Hotel Atom. Restaurace je uzavřená od poloviny roku 2004. Její přestavba si vyžádala téměř 60 milionů korun, první hosté ale usednou ke stolům zřejmě až začátkem května.

Na radnici se neopravovala jen restaurace, ale také sál pod věží. Prostory mají celkovou kapacitu až sedm set míst. Kromě toho mohou návštěvníci v létě posedět na terase. Vejde se na ni dalších dvě stě lidí. Podobu změnily i primátorské salonky, které doplní moderní multimediální technika. „Taková zařízení najdete v každé slušně vybavené radnici po celém světě,” vysvětluje hlavní architekt města Ostravy Jaroslav Sedlecký.

Radní už vybrali i společnost, která bude restauraci provozovat. Rozhodli se pro hotel Atom. Podle vedení města zaručuje velké zázemí a stabilní služby. „V minulé době už se tam už vystřídala řada zájemců a ne vždy s úspěchem,” upozorňuje primátor města Ostravy Petr Kajnar. Ředitel hotelu Atom Lubomír Bárta se na spolupráci těší: „Připravujeme se na to tak, abychom Ostravu překvapili.”

Atom například zaměstnancům radnice nabídne v poledne k výběru 10 hlavních jídel. Podle ředitele hotelu Atom Bárty nebudou lidé nuceni vybírat určité menu: „Ti lidé si prostě to menu sami sestaví při příchodu - jednak podle cen, jednak taky podle té nabídky sortimentu.

Rekonstrukce se však neobešla bez problémů. Stavba se zdržela téměř o půl roku, a to hlavně kvůli narušené statice budovy. V některých stropech se objevily trhliny. Statici proto nařídili zpevnit stropy ocelovými nosníky. „Stavební firma ne zrovna dostatečně věnovala pozornost této stavbě,” říká náměstek primátora města Ostravy Lukáš Ženatý a dodává, že radnice už má na některá poškození díky svému stáří nárok.

Ostravská radnice, nejznámější stavba ve městě, se začala stavět v roce 1925. Dokončena byla o pět let později. Radnice je dnes kulturní památkou a je také největším radničním komplexem v České republice.