Výjimečný skvost v brněnské hvězdárně - Lunární meteority

Brno - Brněnská hvězdárna nachystala pro fanoušky vesmíru opravdovou lahůdku. Připravila totiž výstavu lunárních meteoritů, což jsou úlomky kamenů z Měsíce, které se dostaly až na Zem. Kdo chtěl ale vidět kousky Měsíce zblízka, musel si pospíšit – výstava trvala jen několik hodin.

V Brně byly k vidění velice vzácné kousky meteoritů. Na světě jich bylo zatím nalezeno pouze 48. Na Zem se pravděpodobně dostaly po srážce nějaké planetky s Měsícem. V atmosféře nestačily shořet a dopadly až na Saharskou poušť. „Jeden z nich pochází z Libye, je to meteorit Northeast 003 – ten pochází z oblasti vzdálené asi 150 kilometrů od hlavního města Tripolisu, a druhý je ze severozápadního Súdánu,” vysvětluje astronom a geolog Jakub Halada.

Vědci už také pomocí chemického rozboru dokázali určit, z které části Měsíce tyto meteority vlastně pocházejí. Podle Jakuba Halady se ukazuje, že jde o oblast Měsíčních moří, konkrétně z tzv. Moře dešťů.

Lunární meteority mohli lidé vidět hlavně díky programu, který brněnská hvězdárna a planetárium uspořádala. „Pořad Měsíční podvod je věnován jednak všem letům Apollo a ve stručnosti se v něm zabýváme i spekulacemi, zda lidé vůbec přistáli na Měsíci, tento program běží v planetáriu do konce března vždy v pátek,” říká astronom Pavel Gabzdyl.

Hodnota těchto úlomků Měsíce je pro vědce nevyčíslitelná. V rukou obchodníků mají cenu statisíců. Také právě proto putovaly meteority po třech hodinách na veřejnosti zpátky do trezoru. Na otázku, kdy se z něj opět dostanou ven, nedokáží vědci zatím odpovědět.

Vydáno pod