Město zaplatilo pokutu za špatné hospodaření se svými lesy

Nové Město na Moravě - Pokutu 145 000 korun zaplatilo Nové Město na Moravě kvůli špatnému hospodaření s městskými lesy. Česká inspekce životního prostředí totiž zjistila nedostatky v práci městské společnosti Lesy a zeleň. Na problémy ji paradoxně upozornil tehdejší místostarosta Petr Pejchal.

Opožděné a hlavně nedostatečné zalesnění částí městských lesů vhodnými stromy – za to inspekce udělila 145tisícovou pokutu městské společnosti Lesy a zeleň. "Pokuta je pro město možná i přijatelná, protože víme, že sankce by se mohla pohybovat až do výše 5 milionů,” komentuje částku místostarosta Nového Města na Moravě Stanislav Marek (nez.).

Pokutu ale kritizuje jednatel Lesy a zeleň s.r.o. Jiří Svatoň: ”Když vezmeme celkovou výměru lesů - máme 360ha -, tak závady nám inspekce vytkla na 2,27 ha, což je zhruba necelé 1 % z celkové výměry.”

Česká inspekce životního prostředí přitom na nedostatky přišla až po upozornění tehdejšího místostarosty Pejchala. Ten si podle místních lidí řešil soukromé problémy s jednatelem společnosti Svatoňem. Pokutu, která z toho vyplynula, ale nakonec zaplatí město. ”Ten dopis byl označen jako zvací dopis, ale zvací dopis to naprosto nebyl,” odmítá podezření z osobní msty zastupitel a bývalý místostarosta Petr Pejchal (KDU-ČSL).

”Dělali jsme tu kontrolu asi na 250 ha. Když jsme zapsali protokol, tak nás pan Pejchal upozornil na nedostatky, tak jsme tu kontrolu udělali znovu,” vzpomíná ale na okolnosti kontroly František Kubát z ČIZP Havlíčkův Brod. ”Když ty nedostatky zjistil, tak podle mě měl v prvé řadě upozornit společnost, která obhospodařuje lesy anebo mě jako hospodáře,” kritizuje počínání někdejšího místostarosty Pejchala bývalý hospodář společnosti Lesy a zeleň František Martinec.

Současný místostarosta Nového Města Stanislav Marek (nez.) odmítá osobní rovinu komentovat.

Lesy a zeleň s.r.o. podala proti rozhodnutí inspekce žalobu. Jednatel Jiří Svatoň počká s dalšími kroky na konečný verdikt soudu.

Jestli společnost Lesy a zeleň zanikne, o tom budou na návrh rady rozhodovat zastupitelé Nového Města na Moravě 20. března.

Vydáno pod