Archeologové zkoumají centrum Ostravy

Ostrava - Archeologové v centru Ostravy objevují středověkou minulost města. Odkrývají místa, kde dříve stával neznámý hrad a kaple svatého Lukáše. Nález lidských kostí dodal opravě kanalizace a poté i archeologickému zkoumání téměř detektivní rozměr.

Dnešní Puchmajerova ulice v centru Ostravy kopíruje původní trasu cesty, která tudy vedla už ve středověku. Rekonstrukce kanalizace sem přitáhla archeology, kteří ve vrstvách skrytých pod asfaltem vykopávají dějiny. Na počátku jejich práce byly lidské kosti, které rekonstrukci dodaly kriminalistickou zápletku. Nejdříve to vypadalo na případ pro policii, po běžném ohledání se ale ukázalo, že tenhle nebožtík už tady leží pěkně dlouho.

Nálezy několik staletí starých ostatků překvapily mnoho Ostravanů, samotní archeologové se jim nediví. „Ten nález nebyl z našeho pohledu nijak překvapivý, protože se jedná o prostor, který byl zázemím bývalé hřbitovní kaple sv. Lukáše, u které je hřbitov předpokládán snad již v 16. století,” vysvětluje Michal Zezula, vedoucí odboru ochrany archeologického fondu Národního památkového ústavu v Ostravě. Podle vedoucí archeologických prací Hany Teryngerové jsou podobné nálezy celkem běžné: „Je to vlastně to, co lidé, kteří tady žili, nosili, ztratili, vlastnili, upustili nebo schválně odhodili.”

Dřívě než hřbitov však v těchto místech stával také hrad. Svědčí o něm nejen stará listina a název ulice - Zámecká, ale objevuje se i v několika ostravských pověstech. Mají se zde dokonce zjevovat strašidla. „O podobě této stavby není v podstatě nic známo. Není vyloučeno, že v současné době probíhající výzkum by mohl k tomu přinést nějaké doklady,” pochvaluje si možné další nálezy Zezula.

Archeologický výzkum bude v těchto místech pokračovat ještě minimálně měsíc, takže uvidíme, jaká překvapení nám jeho výsledky ještě přinesou.