Dům seniorů ve Velkém Meziříčí je v havarijním stavu

Velké Meziříčí - V budově Domova seniorů ve Velkém Meziříčí hrozí propadnutí stropů hned na několika místech. Oprava není možná a jiné prostory k přestěhování zatím domov nemá k dispozici. V nevyhovujících prostorech předválečné budovy žije téměř 200 klientů. Kraj jako zřizovatel Domova ale nemá důchodce kam přestěhovat.

Podle statiků jsou silně narušeny stropy třípatrové budovy, zaměstnanci proto musí dodržovat bezpečnostní opatření. „Nesmíme shromažďovat větší množství lidí ani na chodbách, ani ve společenských místnostech a budeme s krajem Vysočina hledat řešení,” konstatuje Helena Chalupová, ředitelka Domova. Hygienici povolili výjimku na 2 roky, pak se musí důchodci vystěhovat.

Podle radního kraje Vysočina Jiřího Vondráčka (KDU-ČSL) nemá smysl budovu rekonstruovat a je výhodnější postavit novou. Jak dodává František Bradáč (KDU-ČSL), starosta Velkého Meziříčí, zastupitelstvo města již schválilo, že poskytne pozemek. V kraji Vysočina nejde o jediný nevyhovující Domov pro seniory. Problémy mají například také v Telči na Jihlavsku.