Dalešická elektrárna jede opět na plný výkon

Třebíč - Vodní přečerpávací elektrárna Dalešice prošla během osmi let postupnou generální opravou. Nejnáročnějším úkolem byla výměna obrovských turbosoustrojí. Oběžné kolo Francisovy reverzní turbíny má totiž průměr šest metrů a hmotnost 80 tun. Je vyrobeno s přesností jedna desetina milimetru a za plného výkonu rotuje rychlostí 2,2 otáčky za sekundu.

Dalešická elektrárna byla postavena v roce 1978. Je proslulá přehradou s největší sypanou hrází ve střední Evropě. České energetické soustavě pomáhá překonávat denní špičky v odběru elektřiny. Naopak v noci, kdy je elektřiny přebytek, jí zpracovává a energii akumuluje pro další den.

Po sérii oprav se roztočila i poslední modernizovaná turbína elektrárny. Obrovské písty poprvé vpouštějí do modernizovaného potrubí 160 tisíc litrů vody za sekundu. „Nejdříve uslyšíme hluk vody, takže to bude rachot. Potom uvidíme, jak se začne pozvolna hřídel turbíny otáčet na 100% otáček,” popisuje náběh turbíny vedoucí provozu vodní elektrárny Dalešice Josef Bláha.

Modernizace dalešické elektrárny je u konce. Po náročné opravě je výkonnější a turbíny mají větší účinnost. Jen jedna ze 4 zmodernizovaných turbín by například dokázala elektřinou zásobit buď osmdesát tisíc varných konvic, nebo sto tisíc automatických praček.