Na automobilku Hyundai jsou podány další stížnosti - tentokrát za prašnost

Nošovice - Automobilka Hyundai čelí obvinění, že nedodržuje podmínky stavby. Podnět k šetření podal obyvatel Vyšních Lhot, který adresoval oficiální stížnost na korejského investora několika institucím: Krajské hygienické stanici, České inspekci životního prostředí a hejtmanovi Moravskoslezského kraje Evženovi Tošenovskému.

Mezi hlavní body stížnosti patří hlučnost při stavbě v nočních hodinách a neobvyklá prašnost, což podle podavatele stížnosti Ivana Olšava nadměrně obtěžuje občany v obci, která sousedí s průmyslovou zónou.

Petr Vaněk, mluvčí Hyundai Motor Manufacturing Czech jménem společnosti uvedl, že veškeré hygienické normy jsou dodržovány.„ Co se týká hlučnosti, stav práce končí po desáté hodině večer a poté se pracuje asi tak deset procent celkových kapacit,“ upřesnil. Společnost Hyundai podle Vaňka podnikne kroky k tomu, aby stavební podmínky dodržela.

Helena Beránková z Krajské hygienické stanice v Ostravě potvrdila, že v nejbližší době proběhne v inkriminované oblasti ověřování hygienických hlukových limitů z účelem zjištění, zda jsou tyto v nočních hodinách dodržovány nebo překračovány.

Petr Vaněk podotkl, že stížnost patří k nezadatelným právům každého občana, který se setká s něčím, co se mu nelíbí a vyjádřil zájem Hyundai na stížnost reagovat, pokud se automobilka stane účastníkem správního řízení.

Automobilka měla už před dvěma měsíci problémy s dodržením stanovisek Deklarace porozumění a tím pádem i územního rozhodnutí. Námitky Ekologického právního servisu tehdy uznala.