Mistrovství ČR ve stromolezení v Brně

Brno - V Brně se o titul nejlepšího stromolezce utká dvacet arboristů. To jsou odborníci, kteří ošetřují dřeviny rostoucí v městských parcích, v ulicích, zahradách nebo třeba v alejích u silnic. Pracují v korunách stromů, přičemž využívají speciálních lezeckých technik.

V brněnském parku Lužánky prověří schopnosti arboristů pět disciplín. „Zřejmě v praxi nejpoužívanější disciplínou je práce v koruně, která simuluje v podstatě to, co pracovník dělá v realitě,” říká předseda Mistrovství ČR ve stromolezení Jan Svárovský. Lezci budou soutěžit i v instalaci lana do koruny stromu, v jištěném výstupu po laně nebo ve šplhu. Královskou, avšak mezi účastníky nepříliš oblíbenou soutěží je pak záchrana zraněného lezce. Tato disciplína je historicky nejstarší, objevila se již při prvních stromolezeckých soutěžích v USA.

Pro mistrovství vybrali organizátoři v brněnském parku pět stromů. „Ty se musely připravit. Udělal se na nich bezpečnostní řez, aby během závodu nemohla spadnout nějaká suchá nebo poškozená větev,” uvedl v Dobrém ránu Svárovský. Poprvé v historii budou závodit v ženské kategorii stromolezkyně.

Pro návštěvníky je připraven doprovodný program. Lidé si mohou vyzkoušet například řez klády, lezení na strom nebo vázání stromolezeckých uzlů. Dnes v Brně začíná i národní arboristická konference, kde zazní přednášky na téma Věk stromů.