Vlakové spojení mezi Karvinou, Prahou a Slovenskem bude obnoveno

Od prosince budou mít obyvatelé Karviné možnost využít kvalitnějšího vlakového spojení s hlavním městem i se Slovenskem. Ve městě budou totiž opět zastavovat čtyři expresní vlaky, o které město Karviná přišlo loni rozhodnutím Českých drah.

Poté, co osmdesátitisícové město Karviná ztratilo možnost využívat čtyř párů vlaků Intercity a Eurocity, museli lidé za expresy vyšší kvality cestovat do Bohumína nebo do Ostravy. Současnou situaci bez expresních spojů označil primátor města Karviné Tomáš Hanzel za zoufalou: „ Nynější stav dopravního spojení mezi Prahou, Karvinou a dál na Slovensko je opravdu velmi špatný.” Karvinský magistrát proto prosazuje, aby bylo město opět napojeno na síť vlaků Eurocity a Intercity. „Podařilo se nám i ve spolupráci s Moravskoslezským krajem vyjednat s Českými drahámi znovuobnovení těchto spojů,” prohlásil Hanzel.

Miroslav Klich z Odboru osobní dopravy pro Moravskoslezský kraj Českých drah informaci potvrdil: „ Bude se jednat o posílení jedním párem expresů Intercity a jedním vlakem Eurocity přes Karvinou. Posílena bude trasa mezi Prahou a Žilinou.” V Karviné tak budou zastavovat expresy Ostravan, Odra, Beskyd a LeošJanáček.

„Podmínky, které jsme dohodli s Českými dráhami vejdou v platnost po schválení nového jízdního řádu. To znamená, že od devátého prosince budou lidé moci jezdit kvalitně mezi Karvinou, Prahou i Slovenskem,” upřesnil Hanzel.

České dráhy pro cestující rovněž připravují spěšný spoj z Bohumína, kde budou moci přestoupit na vlak Eurocity Comenius. Zatímco v současné době v Karviné zastavuje v obou směrech dvanáct rychlíků, od prosince jich bude rovných dvacet.