Brněnský advokát musí obhajovat sám sebe

Brno - U brněnského městského soudu dnes začal proces s advokátem Jaroslavem Barákem. Právník čelí obžalobě z křivého obvinění a křivé výpovědi. Před třemi lety měl neprávem obvinit policejního komisaře a dalšího muže z korupce. Jejich vina se neprokázala a advokátovi teď hrozí až osm let vězení.

Advokát se ocitl v nezvyklé roli, jako obžalovaný teď musí obhajovat sám sebe. V roce 2004 Jaroslav Barák obvinil svého známého Romana Šrahola z korupce. „Pokud je po někom vyžadována částka půl milionu korun, tak myslím, že je to přinejmenším vydírání a korupce. Takže jsem nemohl jednat jinak,” vysvětluje Barák.

Podle jeho verze ho prý Šrahol varoval, že se ho policie chystá obvinit z účasti na podvodu. A nabídl mu, že za peníze zařídí, aby se stíhání odložilo. Barák byl tehdy skutečně vyslýchán v kauze podvodných obchodů firmy CAAC Leasing v likvidaci, kterou vyšetřoval policista Hladík. A podle verze druhé strany si Barák všechno vymyslel, aby smyl svou vinu.

Policejní komisař Jaroslav Hladík podotýká: „Ovlivnilo mě to hodně. Takové oznámení ovlivní každého policistu, pokud je nařknut z úplatku. Nikdy se tak nestalo, nikdo mi ani nic nenabídl.” Případ začala vyšetřovat finanční policie, korupci neprokázala a stíhání Hladíka pak zastavila. Roman Šrahol musel až k soudu, ten ho později zprostil viny. Šrahol považuje prohlášení, že něco požadoval po doktoru Barákovi, za naprosto absurdní. Důkazem toho je samostatné, pečlivé jednání městského a následně i odvolacího soudu.

Nyní je případ u soudu znovu a obžalobě čelí Jaroslav Barák. Ten v minulosti obhajoval třeba medičku Patricii Odlevákovou souzenou za zabití spolubydlící. Teď jemu samotného hrozí až osm let vězení. Do konfliktu se zákonem se každý rok dostanou desítky obhájců. Loni advokátní komora vyškrtla ze svého seznamu šest advokátů. Již brzy by měl poprvé před městským soudem stanout další advokát Martin Rybníkář obžalovaný z podvodu. Podle státního zástupce měl ze svého klienta vylákat peníze na údajné ovlivnění soudce.

Omluva redakce: Omylem zde bylo dočasně uvedeno jméno společnosti CAC LEASING, která však není ani majetkově ani personálně spojena s firmou CAAC Leasing a.s. v likvidaci. Za chybu se čtenářům i firmě CAC LEASING omlouváme.

Vydáno pod