Novojičínská Libohošť se obává náporu kamionů

Libohošť (Novojičínsko) - Občané Libohoště sepsali petici, kterou se chtějí bránit proti případnému zahlcení obce kamiony. Středem obce totiž vede úzká silnice, souběžná s čtyřproudou silnicí 1/48, která má projít modernizací. Protestující občané se obávají, že by jejich cesta mohla být využívána nejen při objížďkách, ale i v těch případech, kdy by se řidiči kamionů snažili vyhnout mýtným branám. Na libohošťské silnici, která je obklopená rodinnými domy, přitom chybí chodníky a bezpečné přechody pro chodce.

Obyvatelé obce se nechtějí smířit s rizikem, že se okolí jejich domovů promění v hlučnou, emisemi zanesenou náhradu modernizované silnice. „Často cestuji po světě a všude jsem silně vnímal zcela opačný trend – omezování provozu na vesnicích,“ zdůraznil jeden ze sedmi set občanů, který podepsal petici. Tu už občané Libohoště zaslali nejen radnici, ale také dalším institucím.

Starosta Nového Jičína Ivan Týle má pro iniciativu libohošťských pochopení: „My ty obavy s občany Libohoště pochopitelně sdílíme, byť tato diskutovaná cesta byla využívána v případě uzávěry silnice 1/48 jako záložní komunikace i v případě nehod.“ Členka petičního výboru Petra Blažková upřesňuje cíle občanské iniciativy následně: „Pro řešení tohoto problému navrhujeme dvě možnosti. První variantou je vedení obslužné komunikace po levé straně katastru Libohoště směrem do Příbora a druhou z variant je zachování mimoúrovňové křižovatky v Borovci.“

Ale podle mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR neexistuje důvod, aby došlo k radikálnímu zvýšení intenzity dopravy na doprovodné komunikaci. „Takový jev nebyl pozorován ani v blizkosti dálniční sítě ČR,“ upřesnila. O připravované modernizaci komunikace 1/48 chtějí obyvatelé Libohoště jednat s příslušnými institucemi na veřejné schůzi, která se uskuteční v říjnu.

Vydáno pod