Nový zákon o sociálních službách ohrozil existenci Hospice na Svatém Kopečku v Olomouci

Olomouc – Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas dnes při návštěvě Olomouce prohlásil, že bez změny zákona o sociálních službách by se mohl teprve devět měsíců fungující systém organizačně i finančně zhroutit. Zákon platí od prvního ledna tohoto roku a jeho přijetí vyvolalo vlnu odporu ze strany neziskových organizací, které se obávaly o svůj další osud.

Nový zákon ohrozil existenci mnoha zdravotnických zařízení, mezi nimi i Hospice na Svatém Kopečku. Jediné zařízení svého druhu v Olomouckém kraji ročně hospodaří s osmnácti miliony korun. Zhruba desetinu z této částky musí jeho vedení složitě shánět, bez státní dotace by hospic tedy nepřežil vůbec. „Hrozí, že od ledna nedostaneme peníze od státu, což v našem případě tvořilo až dvacet procent rozpočtu,“ přiznává Jana Vážanová, ředitelka Hospice na Svatém Kopečku.

Podle vedení hospice může pomoci v celé situaci jedině změna zákona. „Intenzivně spolupracujeme s ministerstvem zdravotnictví na vytvoření nového modelu hospicové péče, protože tato péče je v ČR nedostatková,“ ubezpečuje Petr Nečas. I podle odborníků je změna zákona nevyhnutelná, například pro příspěvek na péči stát původně vyhradil devět miliard korun, nyní už je ale jasné, že ve skutečnosti vyplacená částka přesáhne čtrnáct miliard.

Podle slov ministra práce a sociálních věcí je část opatření už obsažená ve vládním stabilizačním balíčku a další budou v blízké době následovat. Novelu zákona o sociálních službách chce ministerstvo práce a sociálních věcí předložit vládě nejpozději v první polovině příštího roku.

K problematice hospiců se ve středu 10 října od 14:00 hod. vyjádří také host chatu na ČT24 MUDr. Marie Svatošová, která v České republice stála u zrodu prvního hospicu.