Pomoc propuštěným vězňům zatím není moc účinná

Olomouc - Podpora při hledání střechy nad hlavou nebo zaměstnání lidem, kteří se vracejí do běžného života z výkonu trestu, by měla být mnohem účinnější. Dnes se na tom v Olomouci shodli odborníci, kteří se v rámci konference s názvem Z vězení venku, pokoušeli najít konkrétní formy této pomoci.

Každý rok opustí brány českých věznic dvanáct tisíc lidí. „Z nich je jedna třetina propuštěna podmíněně a dvě třetiny si v našich věznicích odpyká trest celý,“ uvádí Michal Řeháček z Vězeňské služby ČR.

Podle odborníků zatím není pomoc lidem, kteří přicházejí z vězení, příliš účinná. Tito lidé často netuší, co si s nově nabytou svobodou počít. Chybí jim zázemí i práce. Většinou tak končí ve špatné společnosti, a poté znovu za mřížemi. „Většina těch případů končí na tom, že lidé si neumí představit, jak vypadá život na svobodě,“ říká hlavní kaplan Vězeňské duchovní služby Bohdan Pivoňka. Vedoucí olomouckého střediska Samaritán Petr Prinz si myslí, že je potřeba lidem nabídnout adekvátní bydlení a podpořit je v hledání práce.

Problémem je také v přístupu společnosti k propuštěným. Většina populace totiž podle statistik těmto lidem návrat nijak neusnadňuje. „Předsudků je celá řada a nedají se odbourat během několika týdnů nebo let,“ dodává Prinz.

Právě lidem, kteří opustili brány věznic, teď chtějí odborníci s návratem do běžného života účinněji pomoci. „Je tady celá řada služeb. Jedná se o azylové domy a poradny, které se specializují na tuto problematiku. Na tomto problému musíme více zapracovat a zaměřit se i na celý systém,“ tvrdí Prinz. „Bude to velmi složité, ale já věřím, že se budou věci postupně měnit tak, jak se měnily v zemích, které mají vyspělý vězeňský systém,“ myslí si předsedkyně výkonného výboru Vězeňské duchovenské péče Renáta Balcarová.

Zlepšení pomoci lidem, kteří vycházejí z vězení, bude podle odborníků dlouhodobou záležitostí, která si vyžádá spolupráci nejen různých organizací, ale hlavně samotných vězňů a zbytku společnosti. V České republice je v současné době vězněno více než devatenáct tisíc lidí.