Vláda uvolní peníze na dostavbu univerzitního kampusu v Brně-Bohunicích

Praha/Brno – Vláda schválila téměř půl miliardy korun na dostavbu kampusu Masarykovy univerzity, která stavbu nového areálu musela v září zastavit kvůli nedostatku financí. Nevýhodný kurz kvůli posílení koruny zapříčinil, že se za půjčku v eurech postavilo mnohem méně, než bylo v plánu. Kurzovní doložka, která by rozdíly pomohla vyřešit, ale ve smlouvě chyběla.

Výše půjčky činila v roce 2004 95 milionů eur, silná měna její hodnotu snížila o 422 milionů korun. Práce na novém kampusu pro brněnskou univerzitu tak musely být zastaveny. Problém financování nakonec vyřešila vláda uvolněním prostředků z vládní rozpočtové rezervy.

Státní pokladnu mohla uchránit kurzovní doložka, která ovšem ve smlouvě chybí. Odpovědnost ale dnes všechny zúčastněné strany odmítají. Univerzita viní ze vzniklé situace liknavý přístup ministerstev a špatnou komunikaci, ministerstva ale nesouhlasí, že by udělala chybu.

V novém areálu zbývá ještě dostavět devatenáct budov, které by měly sloužit třem fakultám. Dokončeny budou minimálně s dvouletým zpožděním.