Olomoucký chrám svatého Michala se dočkal druhého nového zvonu

Olomouc - Olomoucký chrám svatého Michala se dnes dočkal druhého nového zvonu. Na jeho odlití se složili obyvatelé města, kteří přispěli dohromady více než půl milionem korun. Ve věži chrámu byly původně čtyři zvony, které byly zničeny za druhé světové války. Nový zvon, který je pojmenovaný po svaté Zdislavě, se poprvé rozezvučí ve zvonici chrámu s příchodem Nového roku, řekl farář kostela Antonín Basler.

Zvon svaté Zdislavy je v pořadím druhým, který ozdobil věž kostela. První se jménem Jan Sarkander se ve zvonici poprvé rozezněl na konci září. Nový zvon pojmenovaný po české světici váží 850 kilogramů a vznikl v proslulé zvonařské dílně v Brodku u Přerova. Znít bude v tónové výšce Fis 1.

Na dílo přispělo zhruba 40 dárců. Podle faráře se skládali poměrně vysokými částkami především obyvatelé města. „Většina z nich jsou lidé, kteří mají vztah ke kulturnímu dědictví a k Olomouci,“ uvedl Basler. Doplnil, že zvony svatého Michala budou na rozdíl od jiných, které po odlití zmizí ve věžích kostelů a kromě údržby je nikdo nevidí, běžně přístupné veřejnosti po celý rok.

Nový zvon se objevil v chrámu věže dnes dopoledne. Mnozí obyvatelé a návštěvníci města jej ale již znají. Mohli si zvon prohlédnout před radnicí na centrálním Horním náměstí, kde byl vystaven od 23. prosince do dnešního rána. Zájemci si rovněž mohli ve stanovených hodinách na zvon zazvonit.

První zvon, který se vrátil do věže chrámu po 65 letech, zaplatil europoslanec Jan Březina (KDU-ČSL). Další dva, na které již nyní lidé přispívají, se budou jmenovat svatý Michael a Panna Maria. První z nich by mohl zaznít z věže chrámu již o Velikonocích, poslední nejpozději příští Vánoce.