Milan Uhde podpořil projekt olomouckých divadel

Olomouc - Spisovatel, dramatik a bývalý politik Milan Uhde podpořil svou přítomností projekt olomouckých divadel. Scénické čtení je společným počinem Moravského divadla a divadla Tramtárie. Uhde se představil v roli mladého novináře. Z jeviště zazněla úplně poprvé i třicet let stará hra Milana Uhdeho Jitřenka naší slávy.

Životopisnou rozhlasovou hru Jitřenka o životě Boženy Němcové totalitní režim zakázal. Přesto se titul pod jménem jiného autora dostal do vysílání Českého rozhlasu. V Olomouci ho společně představili herci neprofesionálního divadla Tramtárie s členy Moravského divadla. Milan Uhde čerpal při psaní pouze z dopisů Boženy Němcové.

„Z dopisů je zřejmé, že to byla normální žena, která to neměla jednoduché. Tím, že chtěla žít podle svého,“ řekla herečka Vladimíra Včelná. Hra Jak Božena Němcová předčítala v Brně otevírá druhou půlku večera. V ironickém příběhu o neúspěšném pořádání čteného divadla v prostředí brněnských básníků si sám Uhde zahrál postavu mladého novináře Ohérala.

„On se pokouší v brně dát dohromady takové disidentské sezení a předčítání. Ale nepodaří se mu to,“ popsal Milan Uhde. Jednasedmdesátiletý herec a dramatik vykreslil postavy básníků Skácela a Mikuláška jako soky na poli poezie a v čase vrátil hru o 130 let zpět, aby se jí mohla zúčastnit i Božena Němcová. Čtené pásmo se v olomouckém divadle Tramtárie dočká pouze jediné reprízy.