Policie šetří otřesný případ týrání zvířat

Javorník (Krnovsko) - V polorozpadlém statku na okraji města se našly zdechliny hříběte a kobyly. Další dva koně byli v zanedbaném stavu a s lysinami. Rodiče obou dívek, které koně objevily, oznámili celou věc policii a městskému úřadu v Javorníku. Otřesný případ týrání zvířat nyní řeší jesenická policie. Majitelkou koní je podle starosty obce Jiřího Jury tamní veterinářka.

„Je to hrozné. Je to paní veterinářka a takhle se chová ke koním,“ podivovala se jedna z dívek. Případ byl podle tiskové mluvčí policie Jeseník Terezy Neubauerové posouzen jako přestupek na úseku veterinární péče. Statek už prohlédli policejní inspektoři a zaměstnanci krajské veterinární správy. Majitelka podle nich žádný trestný čin nespáchala. Hrozí ji jen pokuta deset tisíc korun.
 
„Případ uhynulých zvířat se bude řešit podle veterinárního zákona. S chovatelem bude zahájeno správní řízení,“ uvedl ředitel krajské veterinární správy pro olomoucký kraj Zdeněk Králík. Zvířata budou jejich majitelce pravděpodobně odebrána. „Okamžitě jsem poslal podnět na odbor životního prostředí do Jeseníka na odebrání veškerých zvířat,“ dodal Petr Klapuch z městského úřadu v Javorníku.
 
U chovatelky se přitom nejedná o první případ. Podle Klapucha byl už před rokem úřadům nahlášen uhynulý kůň, který se ale při veterinární kontrole nenašel. Chovatelka už byla navíc v minulosti pokutována za porušení plemenářského zákona. 

Vydáno pod