V olomouckém babyboxu byla nalezena dnes narozená holčička

Olomouc - Olomoucký babybox ve fakultní nemocnici zachránil už druhé dítě. Krátce po desáté hodině zde lékaři našli mírně podchlazenou novorozenou holčičku, která podle jejich odhadů přišla na svět dnes ráno kolem osmé hodiny. Sestřičky už holčičce vybraly i jméno, zatím se bude jmenovat Terezka. Nyní je podle mluvčího fakultní nemocnice Egona Havrlanta v péči lékařů.

Holčička byla do babyboxu vložena bez jakýchkoliv údajů, dokumentů nebo poznávacích znamení, což by mělo umožnit její rychlejší adopci. „Zákonným zástupcem dítěte se nyní stává magistrát města,“ dodal Havrlant. Ve chvíli, kdy je dítě v dobrém zdravotním stavu, přechází do péče kojeneckého ústavu.

První dítě bylo do olomouckého babyboxu odloženo v polovině loňského roku. Chlapec dostal jméno Stanislav. "Ten den měla v kalendáři svátek
Stanislava,„ objasnil Havrlant. “Dnešním oslavencem je Vlastimil, ale jméno Vlasta se sestřičkám pro dívenku moc nezamlouvalo. Nakonec se shodly na Terezce," dodal mluvčí.

O jméně a příjmení rozhodne podle vedoucí odboru sociální pomoci olomouckého magistrátu Ireny Sonntagové na základě předběžného opatření soud. Příjmení, případně i jméno, se pak dítěti mění po adopci.
"Procedura může trvat jeden až dva měsíce, záleží na okolnostech, je to
individuální," upřesnila Sonntagová. Podle ní je v pořadníku o adopci kolem stovky zájemců.