Na Moravském Slovácku jsou Velikonoce tradiční, na Kampě se koulejí vejce

Moravské Slovácko/Praha - Lidé na Moravském Slovácku oslavují Velikonoce tradičním způsobem, nechybějí slavnostní kroje, písničky, ani bohaté pohoštění. Netradičním způsobem se naopak zabavily děti na pražské Kampě - soutěžily v koulení velikonočními vejci pomocí lžičky.

Nejít na pomlázku v kroji je pro muže ze souboru Olšava nemyslitelné. Za svými děvčaty do nedaleké vesnice Nezdenice vyrazili hned brzy ráno. Dívky vědí, že se bez výplaty pomlázkou neobejdou: „Abychom nezprašivěly, abychom byly zdravé.“ Podle pánů z Olšavy je pomlazení u starších členek souboru vždy o něco delší, k aktu se staví odpovědně. Snaží se, aby se každé dívce dostalo to nejlepší.

Výplata je spíše symbolická než bolestivá, odměna pak tradiční. Barevná vajíčka a pentle na pomlázku jsou pro koledníky tradičními vizitkami jejich úspěšnosti. Potom už je čas na pohoštění výtečnou slováckou slivovicí a další z nepřeberného množství písniček. A protože pomlázka je záležitost celé rodiny, chybět nemůže ani před měsícem narozená Klárka.

Děti na Kampě koulely velikonoční vajíčka

V parku na Kampě v Praze si pro změnu několik stovek dětí změřilo síly v netradiční velikonoční disciplíně. Se lžící v ruce se malí závodníci snažili na trávníku co nejrychleji dokoulet vařená vajíčka různých barev po vyznačené trati do cíle, aniž by porušili skořápku nebo vyjeli z dráhy. I když pořadatelé původně chtěli odměnit čokoládovým vajíčkem pouze nejzručnější děti, sladkou odměnu dostal nakonec každý účastník Vejcokoulení.

„Zjistili jsme, že o Velikonocích se v Praze pro děti nic dostatečně zajímavého neděje, proto jsme se rozhodli zorganizovat něco sami,“ vysvětlil jeden z pořadatelů Tomáš Urban z PragueOut.cz. Lidé podle něj s vajíčky hráli různé soutěže již ve starověku a středověku, kdy se vajíčka také používala jako magický prostředek k zúrodňování polí a zvyšování plodnosti dobytka. „Nyní se vajíčka o Velikonocích koulejí například v Nizozemsku, Anglii a také na trávníku Bílého domu,“ podotkl Urban.

Zájem rodičů a dětí o Vejcokoulení na Kampě pořadatele netradičního závodu příjemně překvapil. „Nakonec jsme nestíhali kontrolovat, zda někdo z dětí překročil dráhu, takže jsme čokoládovým vajíčkem odměnili každého účastníka,“ uvedl Urban.

Mezi velikonoční discipliny patří i tanec mezi vejci, jehož historie podle Urbana spadá do 15. století. Tanečník musí rozbít co nejméně vajec, která mu diváci metají pod nohy.

  • Na Moravském Slovácku si připomínají tradiční Velikonoce, nechybějí slavnostní kroje, písničky, ani bohaté pohoštění. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/141/14084.jpg
  • Na Moravském Slovácku si připomínají tradiční Velikonoce, nechybějí slavnostní kroje, písničky, ani bohaté pohoštění. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/141/14085.jpg