Havířov zaměstná dvojnásobek lidí na veřejně prospěšné práce

Havířov - Dvakrát více pracovníků veřejně prospěšných prací přibude od dubna v Havířově. Dlouhodobě nezaměstnaní tak mají větší šanci si alespoň na krátkou dobu přivydělat. Veřejně prospěšný pracovník si za měsíc vydělá 8310 korun, pracuje osm a půl hodiny denně, za každého počasí. Nejčastější činností je zametání ulic a úklid veřejných prostranství.

Pro většinu lidí mohou být veřejně prospěšné práce nepředstavitelné, pro některé jsou naopak zpestřením a důvodem k radosti. Navíc se jim vydělané peníze hodí. Po Havířově zatím chodí v oranžových vestách 30 pracovníků, od dubna jich bude 62. Kromě dlouhodobě nezaměstnaných uklízejí město i lidé ve výkonu trestu, například ti, kteří řídili auto pod vlivem alkoholu, a způsobili tak dopravní nehodu.

„Jsou tam špatní i dobří, ale je otázka, co jim člověk dovolí, musím je neustále kontrolovat. Celé zimní období jezdím na kole a zabezpečuji jejich kontrolu,“ popisuje svůj úkol mistr veřejně prospěšných prací Jiří Pavlica. Práce je pro Havířov přínosná. Podle mluvčí magistrátu Jany Pondělíčkové odvezli pracovníci jen za loňský rok 600 tun odpadu.

Karvinský úřad práce, který uchazeče eviduje, loni umístil do center měst se smetákem v ruce skoro 180 lidí. Většina šla právě do Havířova. Uklízet město a být prospěšný veřejnosti je možné maximálně dvanáct měsíců v kuse. Není ale problém nastoupit do práce opakovaně. I s tím má Havířov zkušenosti - práci na ulici nabízí už devět let.

Vydáno pod