Bystřice nad Pernštejnem chce zajistit větší bezpečnost města

Bystřice nad Pernštejnem - Bezpečnost v ulicích města chce zajistit Bystřice nad Pernštejnem. Poté, co zkrachoval nápad půjčovat si strážníky z nedalekého Nového Města na Moravě, přišlo bystřické vedení s dalším řešením. Chce si najímat soukromou bezpečnostní agenturu.

O snaze Bystřice nad Pernštejnem řešit bezpečnost, dopravu a řádění vandalů informovala Česká televize už několikrát. Nejprve si chtěla radnice na základě dohody půjčovat hlídky Městské policie ze sousedního Nového Města, to ale skončilo na neochotě novoměstských zastupitelů. Zkusíme to se soukromou hlídací agenturou, řekli si teď bystřičtí radní.

„Myšlenka je taková, že chceme dostat uniformu do ulic, hlavně v těch večerních hodinách a o víkendech. Na všechny lidi působí uniforma a toho bychom chtěli využít,“ nechal se slyšet Josef Vojta (nez.), místostarosta Bystřice nad Pernštejnem. Bystřice si vzala příklad od Rájce-Jestřebí, kde černí šerifové pomáhají s prevencí už druhým rokem a místní radnice je spokojena. Hlídky procházejí město o víkendových večerech a nocích. Obecní pokladnu to stojí ročně 240 000 korun.

„I když ta částka není malá, uvažujeme o posílení této služby,“ sdělil místostarosta Rájce-Jestřebí Antonín Hříbal (KSČM). Najímání agentury na konkrétní dny a konkrétní akce je totiž stále levnější než provozování vlastní městské policie. Nevýhodou je, že černí šerifové nemají v případě porušení vyhlášky či zákona tak rozsáhlou pravomoc.

„V rámci svých pravomocí vytvoří situaci k zamezení útěku pachatele a okamžitě informují naše informační středisko a potažmo policii ČR,“ dodal Zdeněk Unger, majitel bezpečnostní služby. Bezpečnostní služba by vhodně doplnila kamerový systém, který bystřičtí chystají, jak potvrdil Josef Vojta. Vedení Bystřice doufá, že definitivní rozhodnutí města o tom, jak zajistit hlídací službu v ulicích, padne v letošním roce.