Radnice v Havlíčkově nabízí k prodeji byty i s nájemníky

Havlíčkův Brod - Kupte si městský byt i s nájemníky, takové inzeráty vyjdou v nejbližší době v Havlíčkově Brodě. Město se totiž rozhodlo prodat byty, které současní nájemníci nechtějí, komukoliv jinému.

Nechceme se starat o jeden nebo dva byty v domě, kde už jsou všechny v soukromých rukou. Proto byty nabízíme k prodeji i s nájemníky, vzkazuje havlíčkobrodská radnice. Byt, který i přes opakované výzvy neodkoupil od města stávající nájemník, může teď získat realitní kancelář nebo spekulant. Místostarosta Havlíčkova Brodu Čeněk Jůzl vysvětlil, že
půjde o obálkovou metodu. Kdo dá nejvíc, stane se majitelem bytu. Místní spokojeni příliš nejsou, někteří hovoří o lumpárně.

Postup radnice kritizuje havlíčkobrodská opozice i Sdružení na ochranu nájemníků. Taková praxe je podle nich v rámci republiky výjimečná i přes to, že ji umožňuje zákon. Milan Taraba ze Sdružení potvrdil, že v řadě měst a obcí nebyla použita vůbec. Zastupitelstva naopak často přijala stanovisko, že byty nikdy nebudou převáděny do vlastnictví třetím osobám. Havlíčkobrodští radní ale argumentují tím, že dali stávajícím nájemníkům několikrát možnost byt za zvýhodněných podmínek koupit a většina nabídku využila. Čeněk Jůzl poukázal na to, že byt 3+1 se prodával průměrně za 380 tisíc korun. Opoziční zastupitel Milan Plodík však oponuje. Úspěšnost prodeje samozřejmě stoupá, pokud mají lidé nad sebou takového strašáka.

Do inzerátů teď půjde k prodeji 14 bytů s nájemníky, které radnice uklidňuje, že žádnou změnu nepocítí. Je tam předepsaný regulovaný nájem na dobu neurčitou a nový majitel by se měl chovat jako město, dodal místostarosta Jůzl. Milan Plodík z opozice ale spokojený není. Když už město rozhodlo většinově takhle, nedá se už nic dělat, nájemníci mají bohužel smůlu.

Ještě letos na podzim zahájí havlíčkobrodský magistrát další a tentokrát zřejmě poslední vlnu privatizace. Nabídne při ní k prodeji 430 bytů.