Vsetín má nakročeno k zákazu pití alkoholu na veřejnosti, vyhlášku schválila rada města

Vsetín - Stále více měst a obcí v Česku chce zatočit s popíjením alkoholu na veřejnosti. Vyhláška, která tyto aktivity zakazuje, platí například v Ústí nad Labem nebo v Mladé Boleslavi. Teď by se k nim mohl připojit i Vsetín - vyhlášku o pití alkoholu na veřejném prostranství schválila jednohlasně rada města. Pokud ji schválí i zastupitelé, vstoupí v platnost koncem května.

„Uvědomujeme si, že to není lék na všechno, ale na základě zkušeností jiných měst očekáváme, že tato vyhláška bude mít pozitivní dopad a podaří se nám aspoň částečně odstranit negativní jevy spojené s konzumací alkoholu na veřejnosti,“ řekla starostka Vsetína Květoslava Othová. Policie vnímá vyhlášku jako nástroj, který jim pomůže s problémovými občany. Ty slušné kvůli jednomu pivu šikanovat nechce.

Vyhláška se týká jen některých lokalit, legislativa neumožňuje stanovit toto omezení plošně na celém území města. Zákaz by se měl vztahovat na všechny autobusové zastávky na území Vsetína, stometrový okruh od budov škol, školských zařízení, veřejně přístupných dětských hřišť a sportovišť a dále na devět ploch, které jsou přesně graficky a jmenovitě vymezeny ve vyhlášce. Jedná se o centrum města, historické centrum, okolí hřbitova, okolí nákupních center nebo odpočinkovou zónu u splavu a stadionu na Ohradě.

Zákaz by se neměl vztahovat na poslední a první den v roce, dále na dny, kdy se budou konat kulturní a jiné akce, pořádané nebo spolupořádané městem nebo probíhající s jeho souhlasem, a na restaurační zahrádky a předzahrádky.

Vsetín je jedním z řady měst, jejichž vzorem se při řešení této problematiky stalo Ústí nad Labem, kde podobná vyhláška platí od loňského července. V Ústí nemohou lidé pít alkohol ve více než 20 lokalitách ve všech čtyřech městských obvodech. Městská policie může za tento prohřešek uložit až tisícikorunovou pokutu.

Vydáno pod