Strážníci v Brně zabavili mladým komunistům rudé prapory

Brno - Několik rudých praporů s nápisem Komunistický svaz mládeže (KSM) a motivem srpu s kladivem zabavili strážníci účastníkům prvomájových oslav v Brně. Mladí komunisté propagovali své hnutí i komunistickou stranu přesto, že jim to již dříve zakázalo ministerstvo vnitra i Městský soud v Praze.

„Svaz je zakázaná organizace, proto není možné ji takto propagovat,“ vysvětlil zásah strážníků tajemník městské části Brno-střed Radovan Novotný. Mladí komunisté to pokládají za křivdu a nespravedlnost.

„Není trestné chodit s nápisem Komunistický svaz mládeže nebo se srpem a kladivem. Jedině kdybych na tom praporu měl napsáno, že usiluji o celospolečenské vlastnictví výrobních prostředků, tak by to byl nelegální prapor,“ uvedl člen vedení KSM David Pazdera. „Komunistický svaz mládeže je mírová organizace, která se před nedávnem ve Venezuele stala členem vedení Světové mírové federace,“ doplnil Pazdera. Sám nosil jeden z praporů, proto se bude zodpovídat z přestupku.

Oslavy na Moravském náměstí pořádané KSČM se zúčastnilo několik stovek lidí, většina z nich v důchodovém věku. Řečníci kritizovali plánovanou stavbu radarových základen ve střední Evropě a sociální politiku vlády.

Proti oslavám protestovala asi desetičlenná skupina liberální a konzervativní mládeže. Poklidně upozorňovali na zločiny komunismu. Na trička si napsali jména obětí politických procesů.

Komunistický svaz mládeže rozpustilo ministerstvo vnitra v říjnu 2006, jeho rozhodnutí letos v březnu potvrdil Městský soud v Praze. Důvodem byl program, v němž svaz například uváděl, že se bude snažit o odstranění soukromého vlastnictví výrobních prostředků a jeho nahrazení vlastnictvím společenským.

Vydáno pod