Čtvrté narozeniny slaví Slezskoostravský hrad

Ostrava - Na svém místě sice stojí od poloviny 13. století, ale narozeniny slaví Slezskoostravský hrad čtvrté. Památka totiž v uplynulých dvou desetiletích prodělala řadu necitlivých stavebních zásahů, několikrát změnila vlastníka a nakonec jí hrozila téměř záhuba. Letošním tématem slavností je oživení obrazů z historie naší země pod názvem Jak šel čas aneb letem světem historií hradu.

Keltové, Vikingové, Slované, husité, mušketýři, vojáci rakousko-uherské armády nebo Valdštejnovi žoldáci divákům předvádí své bojové umění. Loni na hradní slavnosti přišlo během dvou dnů čtrnáct tisíc návštěvníků. Nejinak by tomu mělo být i letos. Zrekonstruovaný hrad je lákadlem především pro ty mladší.

Čtyřletá rekonstrukce Slezskoostravského hradu, který nyní patří Statutárnímu městu Ostrava, přišla na 46 miliónů korun. Přitom ještě v červnu 2003 byla budoucnost renesanční památky nejistá. "Mohla tady být hromada kamení a cedule Zde stál Slezskoostravský hrad, nebo to mohlo být zakonzervované a čekat se na nějakého vítěze soutěže. Nechali jsme to na lidech a oni hrad chtějí," sdělil Karel Burda, ředitel společnosti Ostravské výstavy.

Slezskoostravské hradní slavnosti se poprvé konají i na zcela novém (ovšem zatím ne zcela dokončeném) spodním nádvoří, které si šermíři a rytíři okamžitě přejmenovali na arénu. Do konce května budou na spodním nádvoří hotové i dřevěné lavice.

Vydáno pod