V Olomouci dali šanci nezaměstnaným

Olomouc - Dlouhodobě nezaměstnaní z Olomoucka chtějí uspět na trhu práce. Pomoci se jim pokouší Úřad práce v Olomouci. Ve spolupráci s Institutem aplikované psychologie je pro ně připraven tzv. motivační kurz. Lidé se v něm učí komunikovat s budoucím zaměstnavatelem nebo třeba napsat životopis.

Hana Hildebrandtová je bez práce už šest let. Šestapadesátiletou ženu, která celý život pracovala v kanceláři, přivedlo do motivačního kurzu jediné - chce si co nejdříve najít nové zaměstnání. „Vzhledem ke svému věku jsem se cítila taková ustrašená a měla jsem nízké sebevědomí. V kurzu jsem si ho napravila,“ svěřuje se paní Hildebrandtová. 

Podobně jsou na tom i další účastníci kurzu. „Jsem delší dobu nezaměstnaný a tady se nabízela možnost, kde bych mohl získat práci,“ objasňuje jeden z účastníků motivačního kurzu Ivo Šlesinger.

Dobře napsaný životopis nebo správně vedená komunikace s budoucím zaměstnavatelem - i to je součástí motivačního kurzu. „Ráda dělám na zahradě, doma máme velkou zahradu,“ nacvičuje přijímací pohovor jedna z uchazeček o práci. „Samozřejmě jsme se snažili zlepšit jejich šance na trhu práce, najít možnosti uplatnění, co by mohl konkrétní člověk dělat,“ říká ředitelka Institutu aplikované psychologie Lenka Vysloužilová. „U těch lidí se především předpokládá, že potřebují pomoc hlavně při motivaci, poradit, jak správně hledat zaměstnání,“ doplňuje ředitel Úřadu práce v Olomouci Roman Chlopčík. 

Přestože kurz ještě není u konce, někteří z účastníků už práci našli. „Pokud je s těmi lidmi rozumná domluva a pokud tady chtějí pracovat, tak se vždycky práce najde,“ je přesvědčena vedoucí zahradnického úseku Výstaviště Flora Olomouc Naděžda Krejčí.

Olomoucko má v rámci České republiky jednu z nejnižších měr nezaměstnanosti. V současné době zde hledá práci více než šest a půl tisíce lidí.

Vydáno pod