Výstava největších vynálezů historie je k vidění v Jeseníku

Jeseník - Co spojuje největší vynálezy historie, které v těchto dnech můžete vidět v Jeseníku? Jejich autoři měli k naší vlasti velmi blízko. Nejsou to jen rodáci, ale i vynálezci cizího původu, kteří u nás stvořili něco převratného. Výstava nazvaná "Chytré hlavičky z Čech a Moravy aneb slavní i zapomenutí" je interaktivní. Zaujme nejen děti, ale i dospělé.

Telegraf, knihařský lis, potrubní pošta - to je jen hrstka z modelů, které si může každý přímo na výstavě vyzkoušet. Pomocí nich snadněji pochopí význam objevů, které byly ve své době pro celý svět zcela nové a unikátní. Mezi jejich autory ale nejsou jen jména těch slavných. „Na tomto panelu máme vynálezy takových vynálezců, o kterých se v učebnicích nepíše. Jsou věnované oborům jako je pivovarnictví, medicína nebo tiskařina,“ popisuje kurátorka výstavy Hana Šašinková jeden z panelů.

Někteří z objevitelů získali slávu již za svého života, jako například Jan Evangelista Purkyně. Mnohé z vynálezů však předběhly svou dobu natolik, že nenašly uplatnění a lidé na ně zapomněli. Výstava je atraktivní zejména pro školáky. Teorie podle kantorů nestačí. Není nad to si vše vyzkoušet. Šárka Drahoňovská, třídní učitelka 3.C Základní školy Jeseník, neskrývala radost, když konstatovala, že díky výstavě děti sami začali projevovat velký zájem o vynálezy. O existenci některých z nich neměli do té doby ani tušení.

Některým dětem se výstava tak líbila, že ji navštíví ještě jednou, tentokrát s rodiči. Výstava je putovní, zrodila se v moravském Zemském muzeu v Brně. Lidé si ji ve Vodní tvrzi mohou prohlédnout až do poloviny června.