V Brně se dnes sloučili dva největší dodavatelé tepla pro město

Brno - V Brně ode dneška funguje jedna z největších tepláren v zemi. Vedení Brna se rozhodlo sloučit oba městské dodavatele tepla - společnost TEZA a Teplárny Brno. Novinářům to dnes potvrdil ředitel Tepláren Brno Alexej Nováček. Spojením obou firem chce město ušetřit za deset let zhruba čtvrt miliardy korun.

Nová společnost, která převezme název Teplárny Brno, zaměstná všech 470 lidí z obou firem. Od ledna příštího roku začne fungovat nová organizační struktura; kolik lidí přijde o práci ale zatím není zřejmé.

Sloučením obou firem vznikne společnost s obratem přes tři miliardy korun. Vedení firmy vyloučilo, že za sloučením stojí snaha společnost prodat. Podle primátora Brna Romana Onderky magistrát firmu neprodá, ani pokud by se našel vážný zájemce. Cena tepla by se u soukromé firmy mohla zvednout až o několik set korun ročně.

Teplárny Brno letos po dvou letech zvýšily ceny a gigajoule tepla dodávají za 466,50 korun, firma TEZA pak v rozmezí od 563 do 631 korun podle druhu vytápění. Přestože ceny patří k nejvyšším v republice, Teplárny Brno dotují každý gigajoule asi 25 korunami a zákazníkům prodávají teplo za nižní než nákladovou cenu, uvedl Nováček. To by podle něj u soukromého majitele nebylo možné.

Teplárny Brno, větší z obou firem, v minulé sezoně utržily 1,76 miliardy korun. Výsledek od října 2006 do září 2007 ovlivnila hlavně teplejší zima, která snížila odběry. Zisk klesl ve stejném období o desetinu na 75 milionů korun.

Vydáno pod