Znojemský hrad představí vzácné Venuše

Znojmo - Znojemští archeologové připravili pod názvem Život a smrt v mladší době kamenné rozsáhlou výstavu uměleckých a užitkových děl moravských pravěkých kultur. K vidění budou především vzácné neolitické plastiky kyprých ženských postav, známé Venuše, včetně nedávno objevené Hedviky. Výstava začíná 25. července a je součástí vědecké archeologické konference.

Na znojemském hradě se představí sto padesát archeologických exponátů. Vystaveny budou i dvě světově proslulé Venuše z Hlubokých Mašůvek ze sbírek Moravského zemského muzea. To se také na výstavě spolu se znojemským muzeem a znojemským Ústavem archeologické a památkové péče podílí. Celou expozici doprovází třísetstránkový katalog.

Hlavním lákadlem výstavy bude jak pro odborníky, tak pro návštěvníky socha Hedvika. Tu Zdeněk Čižmář z Ústavu archeologické památkové péče Znojmo našel před necelým rokem a jeho objev vzbudil senzaci. „Nález měl velmi dobrou mediální odezvu, vyvolal velký zájem veřejnosti. Ozvalo se také mnoho sponzorů, kteří se zajímali, kdy a jak bude Hedvika vystavena. Koncem roku už bylo zřejmé, že se můžeme pustit do větší výstavy,“ řekl Čižmář Znojemskému deníku.

Torzo ženské postavy je staré více než šest a půl tisíce let. Originál měřila si 60 centimetrů a zřejmě sloužil jako modla nebo symbol plodnosti. Plastika je zajímavá právě svojí velikostí. Archeologové při pátrání po dalších částech Hedviky nalezli část menší sochy z přibližně stejného období. „Původně jsme si mysleli, že to je chodidlo, to, které nám chybí, potom jsme zjistili, že jednak objekt, ve kterém to bylo nalezeno, je o něco mladší,“ řekl Čižmář.

Podle ředitele brněnského Moravského zemského muzea se od výstavy dá očekávat úspěch, protože u návštěvníků lze pozorovat vzrůstající zájem o rané dějiny člověka. Součástí výstavy je i bilance studia moravského pravěku, archeologové si tím připomínají sto dvacet let od začátků znojemské archeologie, kdy bylo v tamních Nových sadech odhaleno rozsáhlé naleziště pravěké malované keramiky.

Výstava bude k vidění do konce října, má se stát součástí širokého projektu První zemědělci, který bude jedním z oficiálních kulturních lákadel během českého předsednictví Evropské unie.