Lidé už nestojí o dovolenou pod stanem

Brno - Stále méně Čechů tráví svou dovolenou pod stanem. Majitelé kempů čelí velkému odlivu zákazníků a zároveň přemýšlejí, jak tento trend zvrátit. Shodují se v jednom - je načase změnit zavedenou tvář kempů. A tak budují především chatky a bungalovy.

Snad každý zažil dovolenou v kempu. Počet lidí, kteří u nás trávili prázdniny pod stanem, neměl v celé Evropě obdoby. To se ale začíná měnit. Návštěvníků kempů postupně ubývá. Může za to i růst průměrného příjmu. „Spaní pod stanem se stává pouhou zajímavostí a volbou pro ty kteří si chtějí užít nějakou zajímavou dovolenou. Není alternativou pro ty, kdo nemají na žádnou jinou dovolenou,“ říká tiskový mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří Tomio Okamura.  

Obyčejné stany a prosté zařízení už lidem zkrátka nestačí. I provozovatelé jihomoravských kempů říkají, že zákazníci chtějí vybavení na úrovni hotelů. „Rok od roku je to poznat na tom, že ubývá stanů a spíš je zájem o bungalovy v areálu kempu. Proto dáváme do bungalovů nové vybavení,“ uvádí Jan Duda z autokempu Merkur Pasohlávky.

Jen zajištění standardních služeb by ale kempům v konkurenčním boji nestačilo. Zákazníky se proto snaží přilákat i různými speciálními nabídkami. „My tady máme například nafukovací hrad, trampolínu, máme rozvody televizní antény, máme tady satelitní programy, zdarma připojení, dále pračku sušičku, mikrovlnky,“ vypočítává Marek Mucha z Campu Bítov. „Tady nabízíme pro rekreanty pětkrát týdně promítání kina, které je zdarma,“ přidává svou zkušenost František Fiala z Campu Pláž Štířaty.

Odrazit se k lepším výsledkům by kempům mohlo pomoci i to, že stále více Čechů chce trávit dovolenou v tuzemsku. Loni se jich tak rozhodla poprvé více než polovina.