Colours of Ostrava dnes končí, vystoupí Gogol Bordello

Ostrava - Dnes končí 7. ročník festivalu Colours Of Ostrava. Na dvanácti scénách se vystřídaly kapely ze 6 kontinentů, v čele s Janem Garbarkem, Goldfrapp nebo Happy Mondays. Hlavní hvězda festivalu, kontroverzní irská zpěvačka, rebelka Sinéad O´Connor vystoupila včera večer. Hvězdou dnešního večera bude kapela Gogol Bordello, která se na Colours proslavila před dvěma lety. Počet návštěvníků letos vystoupil na 23 tisíc diváků, což překonalo loňský rekord.

Irská písničkářka Sinéad O´Connor představila průřez svou tvorbou. Ta je přitom velice široká, sahá od punku přes pop a muzikálově laděné písně až po černošký gospel. Kritici o jejích písních mluví jako o tom nejniternějším projevu, který současná světová hudební scéna vůbec nabízí.

Návštěvníci za sebou mají bouřlivý program. V Ostravě zahráli vůbec poprvé Happy Mondays, kteří se dali dohromady po 15 letech. Veliký zájem publika i hudebních publicistů vzbudila svým vystoupením kanadská inuitská zpěvačky Tanya Tagaq, která předvedla tradiční inuitský hrdelní zpěv. Mnozí odborníci prohlašují, že má hlas z vesmíru. Z dalekého severu byla i čtvrteční hvězda festivalu - norský fenomenální saxofonista Jan Garbarek, který obvykle na těchto akcích nevystupuje.

Ovšem ne vše vychází podle představ organizátorů - podvodníci v ulicích Ostravy prodávají zájemcům o vstup do areálu falešné identifikační pásky. Pořadatelé v pátek pozdě večer přistihli asi deset lidí, kteří se na festival s padělaným náramkem dostali. Varují další návštěvníky, aby si pásky, byť za nižší cenu, nekupovali. „Zpřísnili jsme kontroly. Koho přistihneme s falešnou páskou, toho do areálu nepustíme,“ řekl mluvčí akce Jiří Sedlák.

Náramky Colours of Ostrava jsou potištěné logem jednoho ze sponzorů a také logem festivalu. „Mají i ochranné prvky a právě ty byly vytištěné špatně,“ vysvětlil mluvčí. Podle něj se v sedmileté historii festivalu něco podobného stalo poprvé. „Kontaktovali jsme policii. Pokud někdo v ulicích na prodejce pásek narazí, měl by o tom informovat pořadatele v pavilonu A na Černé louce či policejní hlídku,“ dodal.

Vydáno pod