Nemocnici v Hranicích chybí peníze

Hranice - Léčebny dlouhodobě nemocných se potýkají s nedostatkem personálu a s nízkými příspěvky pojišťoven na péči o pacienty. Také v nemocnici v Hranicích řeší s tím spojené problémy, peníze chybí na rekonstrukce i na přístroje. VZP je rozhodnuta finanční prostředky přidat, požaduje však stanovení pravidel pro jejich vyplácení.

Osm set korun na jedno lůžko v Léčebně dlouhodobě nemocných je podle ředitele nemocnice v Hranicích a předsedy Asociace Českých a Moravských nemocnic Eduarda Sohlicha málo. Na bezproblémové zajištění péče o pacienta by bylo třeba několik stovek navíc, asociace opakovaně upozorňuje již několik let ministerstvo zdravotnictví i zdravotní pojišťovny, že tato péče je podfinancována. Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky rozhodně chce podle svého tiskového mluvčího Jiřího Roda těmto zařízením finanční prostředky přidat, ale nikoli pouze plošným procentuálním navýšením. Požaduje, aby byl stanoven přesný standard péče a kvalita ubytovacích služeb.

Peníze chybí i na obnovu přístrojů a nezbytné rekonstrukce a oddělení mají navíc problémy s nedostatkem sester přesto, že jich je podle vyhlášky víc, než by mělo. Ošetřovatelka Alena Paličková uvedla, že sestry na oddělení stále chybí, nemohou se pacientům věnovat, jak by chtěly. Náměstkyně ředitele Alena Hlaváčová dodala, že zhusta dochází k syndromu vyhoření, což v praxi u sester přináší pocit permanentní únavy. Se špatnou péčí ale problém v Hranicích podle všeho nemají, někteří bývalí pacienti se za sestrami dokonce vracejí, protože jsou: „Strašně hodné a milé.“ Vedení hranické nemocnice chce navíc péči o staré lidi rozšířit a postavit penzion pro seniory v kterém by měli i sociální zázemí s doplňkovou zdravotní péčí.

Pokud se podaří nemocnici získat podporu okolních měst a peníze z fondů EU, mohl by Dům pro seniory své dveře otevřít už v roce 2010.