Na Osoblažsku byl otevřen nový hraniční přechod

Osoblažsko - Zkrácení vzdáleností, rychlejší možnost zásahu složek integrovaného záchranného systému, rozvoj obchodu a cestovního ruchu - to vše umožní nově otevřený hraniční přechod mezi polskými Gadzovicemi a Rusínem na Osoblažsku. Nově zprovozněná cesta pro osobní auta, cyklisty a pěší vyšla Českou republiku a Polsko na 14 milionů korun.

Zatímco Poláci dostavěli svou část cesty už na jaře minulého roku, našim se to podařilo až letos. Oba spojené úseky slavnostně otevřeli zástupci obou zemí. Díky nové cestě mají Poláci blíže do Prudniku, Jeseníku, Zlatých Hor či do Albrechtic. Jak si pochvaluje starosta polských Gadzovic Andrzej Roliński, už nemusí jezdit přes Krnov.

Po nedávno podepsané dohodě mezi hejtmanem a polskou stranou o vzájemné spolupráci při krizových situacích dostává tato cesta další význam, protože po ní mohou do Česka přijet polské záchranné složky, jak informoval starosta Rusína Jaroslav Kubánek.

„Otevření této komunikace znamená pro Slezské Rudoltice mnoho. Je to takové přirozené otevření hranice a přiblížení se k sousedům, ale hlavně to znamená blízkost městečka Hlubčice, které je vzdáleno 10 kilometrů a dá se tam nakupovat,“ nechala se slyšet starostka Slezských Rudoltic Martina Jalamasová. Obyvatelka Slezských Rudoltic Anna Paluzgová informovala, že po této cestě šla naposledy vojska Marie Terezie.

Vydáno pod