Velká cena táhne do Brna méně fanoušků, na vině je počasí

Brno - Už druhý den prožívá Brno každoroční motoristický svátek Velkou cenu silničních motocyklů. Na Masarykově okruhu jsou dnes na programu volné tréninky a odpoledne druhá část kvalifikací. Ačkoli do Brna míří stovky fanoušků, účast je letos menší než loni. Ačkoli se zprvu organizátoři obávali malého diváckého zájmu, nakonec je návštěvníků jenom o několik tisíc méně. Přesto zatím nemuseli pořadatelé ani policie řešit žádné významnější komplikace.

Pořadatelé dopoledne hlásili až poloviční účast fanoušků, než tomu bylo minulý rok. Hlavní příčinou bylo chladné počasí a občasné přeháňky, které kazily celkový zážitek ze závodu a komplikovaly zejména ubytování. Mnoho návštěvníků totiž s oblibou nocuje pod stany v kempech. Na odpolední kvalifikaci však dorazila řada dalších diváků. U okruhu bylo 66 tisíc lidí, loni jich bylo jenom o 6 tisíc více. Vrásky pořadatelům tak dělá především parkování, přilehlá pole, kde většina aut stojí, jsou totiž podmáčená.

eští fanoušci jsou letos v menšině, nejvíce lidí přijelo z Německa a Rakouska. Velkou účast mají také Maďaři, kteří přijeli vyburcovat svého krajana a obhájce titulu Gabora Talmacsiho. Vykročeno má dobře, v první kvalifikaci třídy do 125 ccm si vedl ze všech závodníků nejlépe, když jako jediný zajel čas pod 2 minuty a 10 vteřin.