Obyvatelé Zlína přišli uctít památku Tomáše Bati

Zlín - Zlín se jen těžko vyrovnává se zprávou o včerejším úmrtí Tomáše Bati mladšího, který by 17. září oslavil čtyřiadevadesáté narozeniny. Obyvatelé města, které je se jménem Baťa neodmyslitelně spjato, od rána přicházeli uctít jeho památku. Na některých budovách se objevily černé vlajky i portréty zesnulého Tomáše Bati ml. Podle rektora Univerzity Tomáše Bati Ignáce Hozy je odchod Tomáše Bati ml. pro univerzitu nenahraditelnou ztrátou. Stál totiž u jejího zrodu a celou dobu také působil v čele její správní rady. "Baťa nás všemožně podporoval a dále šířil dobré jméno univerzity nejen u nás, ale i v zahraničí," uvedl Hoza.

Od desáté hodiny ráno lidé postupně přicházeli do tzv. Baťovy vily, kde Tomáš Baťa ml. vyrůstal, kam se rád vracel a setkával s přáteli. Vila je zároveň také sídlem Nadace Tomáše Bati. Vedení nadace zřídilo v budově pietní místo a připravilo kondolenční listiny, kam se lidé podepisovali a vyjadřovali soustrast rodině.

„Při tom jeho zápalu do práce, při tom nadšení, nikoho z nás nenapadlo, že by mohl takto rychle odejít,“ řekl ředitel Nadace Tomáše Bati ve Zlíně Pavel Velev. Všichni se shodují na tom, že i přes pokročilý věk je zpráva o úmrtí Tomáše Bati ml. šokovala. Až do posledních chvil byl neuvěřitelně vitální. Do Zlína jezdil po pádu komunismu velmi často, naposledy tam byl letos na jaře při otevírání moderního univerzitního centra.

Pohřeb Tomáše Bati mladšího se má konat už tento pátek v kanadském Torontu. „Pohřeb je veřejný, může tam přijít kdokoli, kdo měl k panu Tomáši Baťovi nějaký vztah,“ uvedl Velev. Dále dodal, že dne 16. září uspořádá nadace společně s univerzitou, městem, se zlínským krajem a nemocnicí, které nesou Baťovo jméno, pro zlínské občany a lidi, kteří ho měli rádi a nemohli se pohřbu zůčastnit, vzpomínkovou akci v nové budově univerzity.

Tomáš Baťa