Chářovský park v Krnově prochází obnovou

Krnov - Už jedenáctým rokem se snaží pracovníci krnovského odboru životního prostředí obnovovat více než stoletý Chářovský park, který poničily povodně v roce 1996 a 1997 a také nedávné vichřice Ema a Kyril. Podle zástupců odboru životního prostředí však peníze z městského rozpočtu stačí pouze na základní údržbu této kulturní památky, a proto obnova nemůže pokračovat naplno.

Chářovský park v Krnově toho za svou více než stoletou existenci prožil opravdu mnoho, jednu z bolestných vzpomínek na povodně v roce 1997 připomíná i torzo mohutného dubu. Pracovníci odboru životního prostředí se už několik let snaží navrátit parku původní podobu. Vedoucí odboru životního prostředí MÚ Krnov Rostislava Rollerová uvedla, že i v dnešní době lze ještě vidět, že některé stromy mají stále problémy. Zejména na jehličnatých je vidět ztráta jehličí, a to větší, než je v normě. Proto úřad nechal zpracovat plán péče o park.

V Chářovském parku, který je evidován jako kulturní památka, rostou jehličnaté i listnaté dřeviny, jako jsou zeravy, cypřiše, jalovce, duby nebo buky, ale také azalky a rododendrony. Základní údržba parku vyjde město Krnov asi na 200 tisíc korun ročně. Dušan Martiník z odboru životního prostředí MÚ Krnov vysvětlil, že mají určitou rezervu na běžné opravy laviček, můstků, přesto by si však tento park zasloužil větší finanční přísun. Budou tedy žádat o dotace. V současné době se chystá výsadba dřevin, které v parku v minulosti rostly, a které nejsou v městském prostředí nebo v ostatních parcích běžné.

V příštím roce oslaví Chářovský park už své 110. narozeniny. Protože prochází neustálou obnovou, mohou se jeho návštěvníci těšit také na nový orientační systém.