Romskými ulicemi v Přerově prošli extremisté

Přerov - Dvě desítky pravicových radikálů dnes dorazily do Přerova a procházely romskými čtvrtěmi. Mluvčí policie Michaela Sedláčková řekla, že střety ani výtržnosti nevznikly. Jejich počínání hlídalo 50 policistů a 12 strážníků včetně psovodů. Radikálové prošli Škodovou, Kojetínskou a Husovou ulicí v blízkosti hlavního nádraží.

„Na policejní stanici byl předveden pouze dvaatřicetiletý Přerovan ze sociálně vyloučené čtvrti, který se dopustil přestupku v občanském soužití s majoritou,“ uvedla Sedláčková. „Jejich počínání hlídalo 50 policistů a 12 strážníků včetně psovodů. Na místě byli i policisté v civilu a antikonfliktní tým. V záloze byla připravena ostravská pořádková jednotka,“ vypočítala Sedláčková. Podle mluvčí příznivci Národní strany z Přerova odjeli asi po dvou hodinách.

Primátor Jiří Lajtoch prohlásil, že podobným akcím moc nerozumí. „Nevím, proč a o čem chtěli Romy poučovat. Výměna názorů se ale naštěstí odehrála bez incidentů,“ řekl Lajtoch. Mnohem bouřlivější byly nedávné střety na konci října mezi pravicovými radikály, Romy a policisty v Litvínově. Při akci, které se zúčastnilo asi 300 až 400 radikálů, byli zraněni tři policisté, lehké poranění utrpěl i jeden z extremistů. Tři účastníky srazu policie zadržela, vyšetřovatelé je podezírají z výtržnictví a útoku na veřejného činitele. Další akce pravicových extremistů se tam má uskutečnit 17. listopadu.