V zimních střediscích se připravují na lyžařskou sezonu

Lipno nad Vltavou/Špindlerův Mlýn/Opavsko - Přípravy na zahájení zimní sezony vrcholí ve Skiareálu Lipno. Jeho modernizace přišla na 200 milionů korun. Tři nové 4sedačkové lanovky, delší a širší sjezdové tratě s bezpečnostními prvky, i dětské vleky - to vše je připravené pro návštěvníky. Tak rozsáhlá modernizace areálu má podle jeho provozovatelů jediný cíl - vybudovat na Lipně nejkvalitnější areál pro rodinné lyžování v České republice, jak sdělil ředitel areálu Luboš Krejza.

Ceny skipasů se oproti loňsku zvýší jen nepatrně. Připraveni jsou tu i na variantu, že by bylo méně sněhu. O jeho výrobu se postará 50 sněhových děl. Práce se tu kvůli počasí zpozdily, skončit by měly do konce listopadu. Luboš Krejza si je však jist že termín zahájení sezony stihne. T oficiálně začne 5. prosince.

Ve Špindlerově Mlýně v Krkonoších už dvakrát sněžilo, ale sníh nevydržel. Teplota je stále nad nulou. Provozovatelé vleků ale věří, že ten třetí sníh už zůstane. Sezonu chtějí zahájit tradičně na sjezdovce na Horních Mísečkách kolem 20. listopadu, jako vloni. Ceny skipasů letos ve Špindlerově Mlýně klesly v průměru o 7 procent jako důsledek konkurence v okolí i silné koruny.

Tříčlenná rodina ušetří 200 až 250 korun denně. Vlekaři se neradují, ale na sezonu jsou jinak připraveni na 105 procent, jak říká ředitel Ski areálu Špindlerův Mlýn Jiří Beran. Dodal, žev areálu posílili technické sněžení. Vlekaři investovali také do bezpečnosti. Například na dojezdu sjezdovky Hromovka přibyly záchranné sítě.

Provozovatelé skiareálů v Jeseníkách letos pro lyžaře žádnou novinku nechystají. Milovníci zimních sportů se ale musí připravit na dražší vleky. Právě vyšším jízdným si chtějí majitelé a provozovatelé lyžařských center vynahradit neúspěšnou minulou sezonu a tak trochu si pojistit i tu nadcházející. „Elektřina šla nahoru, spolu s ní i všechno ostatní,“ uvedl ředitel areálu Přemyslov v Jeseníkách Jaroslav Podzimek.