Je libo betlém z uhlí nebo kůže?

Uherské Hradiště - Pracovníci Galerie Slováckého muzea v Uherském Hradišti v těchto dnech dokončují výstavu, jejíž motto má schopnost přilákat diváky. Zní: Betlémy, jak jste je ještě neviděli. Mezi více než stovkou exponátů od umělců z Česka, Polska a Slovenska se objevují skutečně ojedinělé a dosud neviděné exponáty.

Zapomeňte na vše klasické a tradiční a pusťte si betlém v televizi. To je jen jeden z nespočtu raritních kousků, které připravuje pro návštěvníky galerie Slováckého muzea v Uherském Hradišti. Práce na výstavě po více než roce finišují. „Celkem je tady vystaveno 110 betlémů od více než 80 autorů. Jsou tady zajímavosti, třeba malý betlémek z lipového dřeva, který vezmete jen do dlaně. Nebo také betlém z uhlí. Jeden z dalších zajímavých betlémů je celý zhotovený z kůže a autorem je pan Svatopluk Hyžák z Kelče,“ přibližuje netradiční výstavu betlémů její kurátorka Marie Martykánová.

Svá ztvárnění obrazu neodmyslitelně spjatého s Vánoci zde prezentují umělci z Česka, Polska a Slovenska. A už na první pohled je patrné, že fantazie ani použitý materiál nebyly limitovány. Jeden betlém však nad ostatními vyčnívá, a to doslova. „Ten betlém se skládá z dvanácti figur v životní velikosti a je z dubového dřeva. Betlém jsme přivezli velkým náklaďákem a návštěvníci jej uvidí na nádvoří galerie,“ přibližuje největší exponát výstavy Marie Martykánová.   

Každý návštěvník jedné z největších výstav svého druhu na Moravě bude mít jedinečnou příležitost nejen betlémy zhlédnout, některé si osahat, ale stát se přímo i jejich součástí. Tuto ojedinělou výstavu betlémů lze vidět v Galerii Slováckého muzea v Uherském Hradišti už od tohoto čtvrtka až do konce letošního roku.  

Vydáno pod