Desítky neonacistů pochodovaly Kopřivnicí

Kopřivnice - Přibližně padesát příznivců krajní pravice pochoduje Kopřivnicí na Novojičínsku. Skupina v maskách a černých oděvech na nepovolené akci vyvolává hesla jako "Obrana a národ". Desítka policistů, která situaci monitoruje, nezaznamenala žádné výtržnosti. Krátce po 18:30 se skupina rozešla do kopřivnických restaurací.

„Může se jednat pravděpodobně o spontánní reakci na dění v Litvínově, kde se dnes sjelo asi 500 pravicových radikálů,“ řekla mluvčí. Dodala, že akce nebyla povolená ani policií ani městským úřadem. Na místě zasahovali pouze kopřivničtí policisté. Vedení novojičínské policie bylo připraveno povolat do města posily.

Policisté převážnou většinu účastníků pochodu legitimovali. Podle výsledků kontroly se jednalo o velmi mladé členy ultrapravice. „Nepředpokládáme, že bychom v souvislosti s pochodem měli řešit nějakou mimořádnou událost. Situaci však dále budeme monitorovat,“ řekla Michálková.

V Litvínově se udály zřejmě nejtvrdší střety policie s radikály od roku 2000, kdy rozsáhlé pouliční násilnosti provázely zasedání světových finančních institucí v Praze. Stovky policistů a příznivců krajně pravicové Dělnické strany (DS) skoro dvě hodiny bojovaly v ulicích kolem litvínovského sídliště Janov obývaného převážně Romy. Proti zhruba 500 extremistů stála asi tisícovka těžce vyzbrojených policistů s vrtulníkem,
vodními děly a transportéry. Výsledkem je podle předběžných informací 14 zraněných - sedm policistů a stejný počet radikálů. Celkem 15 lidí policie zadržela.